Wednesday, October 3, 2012

SoliD FooD RaZiN

oke, razin belum 6bulan.. [sila sedia maklom]
kalau anak yg blom 6m jgn tiru aksi ini..ciknaa berani ambik risiko.. oke?
mesti ada yang cakap, eh anak kau belum 6 bulan kan?
tak bahaya ke? huhu.. tau-tau.. dah ada orang tegur pun.. :)

baiklah, ciknaa dah refer bende ni kat makcik..dia  pun doctor..
so, dia cakap, memang secara standart nye baby boleh diberi makan seawal 6m,
tapi tak semua budak macam tu..
ada yang dah boleh terima makan,kite tengok cara dia..
lidah dia dah pandai menelan solid food tu..
lepas tu dia dah agak-agak boleh duduk, sebabnye makanan tu dah boleh turun ke usus secara semulajadi..
lepas tu tengok pe jadi pada najis dia oke..
tapi itu anak ciknaa, ciknaa dah cakap ciknaa berani amik risiko..
so, mommy yang lain, jangan ikut ai okeh..
no..NO..no..

stop.. teruskan masak memasak utk anak bujang tu dengan semangat berkobar-kobar..
hoyeh.. =)


mommy wawa donut, ini khas untuk anda yang bertanye semalam..
gigih mak memasak sambil bergambor bagai.. ngeh3..
razin tak suke makan puree..ciknaa dah cuba puree labu ~ kembung semalaman..
esok nye berak2 terus sampai 8kali.. haiyohh, anakku.. :(
lepas tu cuba plak buat puree buah-buahan segala..
pisang contohnye, abis diluah balik.. siap buat muke nak muntah lagi..
muahaha..


then,ciknaa cuba main-main masak bubur nasi ke die..
oh, nampak nye die boleh terima..
1st bubur nasi dengan kentang jer..
bolehla die telan..
2nd, ciknaa tambah kurma sikit... bertambah kuantiti die makan..
next, tambah pulak kentang + carrot + ikan bilis..lagi dia suke..


akhirnya macam-macam ciknaa add dalam bubur nasi die..
makcik BS cakap banyak die makan..oh berbaloi ai bangun pepagi masak nasi anak..
btw, razin ni perut dia sensitip sikit...[eh banyak oke]
sejak dari dalam pantang die memang tak boleh terima EBM..asal benda masuk icebox je mesti perut dia meragam punye.. tu sebab dia tak boleh fully BF [alasan] hehe..





Solid Food : Bubur Nasi + Buah Lai + Carrot + Kurma








senang jela.. tengok gambar je tau kan cemane nak buat..tapi ciknaa mudahkan lagi buat solid food dengan cara ciknaa sendiri..


1. ciknaa pakai periuk khas untuk buat solid food razin..sanggup balik johor semata nak beli periuk ni..periuk ni murah je, tak silap dalam rm15 gitu la 1.. siap ada penutup kaca lagi.. syok guna periuk ni sebab dia nipis..masak bubur nasi dia dalam masa 15 minit dah masak..

2.seminggu sekali ciknaa akan readystok untuk beras razin.. blend halus sikit untuk bagi cepat masak.. kalau rajin lagi, basuh dulu beras tu, jemur then blend halus..

3. blender tak sempat nak snap gambar..ciknaa just gunakan blender hadiah kawen dulu..tak dapat la nak beli avent tu sume.. sedih!


blender khas untuk solid food razin.. 



p/s: ciknaa buat solid food ni hari-hari..jadi memang ciknaa takde experience buat solid food yang masuk icebox.. banyak lagi solid food razin..nanti ciknaa share oke.. skrg beli barang dapur, more to razin saje.. janji anak mama kenyang :)

11 comments:

  1. hehehehe..tak sabar nak buat solid food gak ni..tp barang2 tak beli pun lg..tak da apa pun..periuk ja ada..sudu garfu n bekas makanan tak da lg..aissshhh

    ReplyDelete
  2. Seronok baca mommy2 bua solid food for baby. I baca je semua info, get ready nk bg kt Naurah nanti. hehe

    ReplyDelete
  3. samelah cik naa..saya pun dah jarang puree kan buah2 or sayur2 tu semua..
    cume saya dah siap potong kiubkan sayur, buah tu simpan dlm peti bawah..nk guna amik 2, 3 ketul sayur pilihan hati masuk dalam nasik yg direbus tu..
    sambil bubur masak, boleh la mandi, iron baju, kemas beg kan..hehhe..

    ReplyDelete
  4. tq ciknaa share :) arini dhia makan puree pisang.. muke pelik je dhia td... hahaha.. cian plk..

    ReplyDelete
  5. aqilah suke bayam n sawi..campur ayam..selera sgt die

    ReplyDelete
  6. Samaa la CikNaa. Sep sikit! Aqil pun tak suka puree buah..diluah2kan nya balik. Agaknya dia tak suka manis2 ni. Pastu blender pun sama..Faber, adiah kawen gak. Hihihi. Lagi satu sama sebab buat makanan baby hari2, takde simpan2.

    Pasni CikNaa ley try ikan bilis/ayam ngan sawi pulak. Mesti Razin suka sebab tu feveret Aqil :D

    ReplyDelete
  7. wahhh..razin sudah makan ye.syokk..syokk..nadt pun x sabar nak bagi saif makan. la ni tengah prepare mental dari segi teori memasak je dulu, praktikal belum lagi.hehe..

    ReplyDelete
  8. bagusnya...haih...ammar baru makan biskut lenyek susu je...wuwu

    ReplyDelete
  9. wah bestnye razin dh start makan... x sbr nk bg faiq mkn jgk.. hehe

    ReplyDelete
  10. Eee..seronoknya bagi baby makan kan?mesti excited..

    ReplyDelete
  11. waahhh..lepas ni razin memsti solid molid bambam..sebab suker makan nasik bubur yer sayang.....:) jgn luper share lagi since aty ngah mengumpul sekarang..:)

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016