Thursday, October 4, 2012

Cara buat Cheese Cake paling senang tanpa bakar

hari ni entry ciknaa ke dapur sikit ea..
kasi can solid food untuk mama puleks :)



non bake cheese cake








cheese cake ciknaa perlu ada :

 250g cream cheese.. [nak sedap pakai philadelphia] time ni pakai tatura je murah..
 200g whiping cream
50g butter
1 sudu gelatin [halagel]
1/4 sudu gula halus
1/2 tin susu pekat manis
2 paket biskut oreo





Step:

1) cairkan butter secara double boiler.
2) asingkan biskut oreo ngan krim
[eh skip plak 1 step, hancurkan dulu biskut tu]
3) butter yg cair tu gaul dgn biskut oreo yg dah hancur..
4) padatkan oreo tu dalam bekas, tupperware etc.
5) masuk icebox dalam masa 20 minit.






Next:


6) pukul semua cream cheese + whiping cream + gula + susu.. [sebenarnye pakai mixer, tp ciknaa takde bende alah tu, pukul dengan pemukul telur tu aje sampai kebas-kebas tangan. siap bergilir ngan suami yu!]
tak payah sampai kembang sangat, ni cheese cake, bukan kuih bahulu :P


7) masukkan gelatin + 1/4 cawan air suam. [ciknaa buat double boiler jugak macam cairkan butter tu]




7) masukkan oreo yang dipatah dua.. tak patah langsung pun boleh. tuang je atas oreo yang dh agak keras tu.


8) simpan dalam peti sejuk selama 3-4 jam.. [ciknaa buat sebelum tido, esok pagi bangun dah keras cheece cake tu]





p/s: suamiku tersayang, faham tak kenape non bake? saye nak oven pelissssss :)

9 comments:

  1. alamak..pepagi di saji dgn cheese cake pulak..adoiiii...lapoooorrrr..huhu..

    ReplyDelete
  2. wei...terernyer ko ciknaa.......nyam2 jer.....nak cuba la nanti....

    ReplyDelete
  3. hehehe...
    bg hint nak oven upenye...:-)

    ReplyDelete
  4. Yana pernah wat sebelum ni, sedap !
    cuma nya kos nak membuat nya mahal, wat kadang2 boleh la :)

    ReplyDelete
  5. sedapnyaaaa!! nak buatlah nnti..metacey CikNaa :)

    ReplyDelete
  6. sedapnyeee....sy pernah buat...tp xjd...dia jd lembik mcm eskrim tu...
    lps tu dah putus asa...hehehe....

    *tangan kejung katakan....



    cik naa ce try bg razin minum susu jenama karihome...iaitu susu kambing...mana tau elok pulak kan...ia byk jual kat farmasi je..



    smile....

    ReplyDelete
  7. owh...yke...sbb anak sy still minum susu badan...susu formula kalo susu bdan kurang...sy tgu anak ckup 6 bln...pastu nak tukar ke susu kambing pulak....ada satu jenama lain...susu kambing la...murah....nnti sy tanya sedara jenama apa....hihihi....

    karihome mmg sgt mahal...tp bagus...
    sy pun xmampu....:)

    ReplyDelete
  8. amboi sedapnye ciknaa... mls la buat kek skrg ni... rajin mkn je, hehe

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016