GOOGLE Adsense

Friday, September 21, 2012

susu-susu formula razin

perut razin ni boleh dikatakan sensitip laa kot..
sebabnya kalau ciknaa salah makan sikit, perut dia macam belon je.
kembung tak pasal-pasal.. [tapi kembung tu macam darah daging dia dari lahir]
umur nya dah masuk 5 bulan, tapi setakat ni banyak susu dah masuk dalam tubuh dia..
orang cakap selagi tak sesuai dengan perut dia, kite kene cari sampai jumpa..
meh ciknaa cite kronologi susu-susuan razin.. [macam kronologi bersalin pulok] haha..


lahir-lahir je hospital dah bagi susu formula kat dia..
yang hangin, dia bagi siap-siap kat razin tanpa pengetahuan ciknaa..
mentanglah yu ols bawak lari anak ai khenns..
suke je sumbat anak orang ngan FM...
dorang kasi razin susu DUMEX MAMEX GOLD..





dia oke kot susu ni,,tapi ciknaa gatai nak tukor susu lain..
sebab susu ni mahal weyh.. 40hengget untuk 400g aje..




lepas tu berhajat pulak bagi susu wardina dalam tibi tuh..
ANMUM.. [memang kuat betul pengaruh iklan dop?] haha..



susu ni oke, harga dia sedang-sedang la..mampu dibeli..
susu ni sempat minum bape kali je..sebab razin tak serasi ngan susu ni..
hari-hari dia kembung tau..lagi pun susu ni tawar sikit, so tekak dia tak bape selera sangat..
start masa ni berat dia makin lame makin slow..tak macam beby orang lain..
so sedih oke.. asal jumpe orang mesti cakap, eh kecik je dia..
tak macam mak pak nye..huhu..




then tukor plak susu lagi..
susu yang nenek dia suggest..oleh kerana sepupu ciknaa minum ISOMIL..
memang boleh tengok IQ bebudak tu tinggi jugak la..
2tahun tapi dah hafal surah simple-simple yg diajar kakaknye yang umur 4tahun..
haaa.. beli ISOMIL.. harga dia mahal sikit kot.. dalam 53ringgit kot untuk 800g..






susu ni oke ngan dia..perut pun boleh terima..
tapi dia pulak tak nak.. mengikut tekak mak pak nye yang tak gemar soya..hihi.
bayangkan dia dah 3bulan minum susu 2oz je.. tu pun bila dah kebulur sangat baru la pelahap habiskan 2oz tu.. makin lame makin susah nak minum susu..
yang ciknaa tak bape suka susu ni,peluh razin giler busuk!
macam bau soya basi tu weh..hahaha.. poo poo dia lagi la plak..
1rumah boleh bau tau...  ;P




lepas tu tukar lagi susu dia..
kesian kan razin..asik tukar susu je..
last time ciknaa de buat entry dia guna SUSU NAN 1 tu..
pun mahal jugak la kot.. RM56 untuk 750g saje..





alhamdulillah memang sangat oke..dia dah mula kuat menyusu..
tapi lepas 2bulan dia mula meragam balik..
kene berak-berak..tapi bukan cirit..
paling teruk sampai 8kali sehari..tiap kali susu dia memerut..
hm.. tukar lagi susu..doktor suh bagi dia lactose free ENFALAC..
same macam enfalac..400g RM40..






tetap tak berkesan..
cuma poo poo dia kurang sikit jer..
balik kampung tukar lagi..
mcm blogger ROS ANIS cakap dutch lady oke kot..
ramai cakap susu tu oke..ciknaa beli la yang 650 g punye..
seb baik murah je, 17.50 je..






pun tak sesuai! ya Allah tak tau kenape ngan razin ni..
tetibe ada orang gitau bagi BEBELAC..susu tu sesuai untuk baby perut sensitif..
yang berak-berak.. perut kembung etc..
ciknaa malas nak pikir sangat.. beli jela, puaskan hati nenek razin kat kampung..






susu ni memang lain sikit..
sebab tengok dia mcm kering sikit nak compare ngan FM lain..
hari ni masuk 5hari dah dia minum..alhamdulillah back to normal..
poo poo sekali sehari je..lepas tu mcm sedap kot.. asik nak susu je..
phewww.. (-_-'')


update 2016, Razin dah minum dugro plain campur vico.. Alhamdulillah susu paling serasi dengan dia.adik rania pun dugro lepas bercerai susu.. harga dalam RM20.99- RM26.90 paling murah dekat tesco yang ciknaa pernah jumpa..


p/s: hope susu ni last la untuk dia..tak larat dah nak buat ekperimen susu dengan dia.. atok dia cakap, razin nak rase sume susu kat market.. weeee :P

18 comments:

  1. sian razin kan. sama mcm my baby hani. skrg consume novalac ac. utk kembung. sblm ni isomil dh ok, tp dia xnk plak. maybe sbb dia dh pandai rasa, isomil xsdp tu dia tolak. hrp2 anak2 kita dh x kembung la kan.. sian sgt

    ReplyDelete
  2. X prnh tengok/dengar pun bebelac ni.arap razin serasi la pasni

    ReplyDelete
  3. Sian Razin. Asyik tukar susu. Hmm, takpe, cari je yg terbaik utk dia, ok! Jgn putus asa ;)

    I bagi Sophea Enfalac A+. Mase dalam hari dia pernah minum Anmum, meragam dari malam ke siang menangis. Rupanya perut kembung.

    Last2 I campak susu tu masuk bakul sampah. Haha! (Susu free dari DEMC)

    Pernah jugak try susu anak abang S26, pon Sophea serasi. Tapi saje kasi Enfalac, mcm lagi ngam je ;p

    ReplyDelete
  4. xpnh prasan lak susu nih...mtk2 razin ok la ek ngn susu nih...bp setin tu ciknaa?

    ReplyDelete
  5. mikha minum dutch lady saje :)
    sep bajet ai uols...hahahah!

    ReplyDelete
  6. ros anis: ciknaa pn tak penah dgr :) 800g 40 hengget..mau coba kah?

    ReplyDelete
  7. akan ku cube lg 2minggu... skrg mnum dutch lady slepas s26 asik xde stok je kt kedai... hoho...

    ReplyDelete
  8. kesiannye razin...tkpe yg penting razin chat...tak kesah la jd bahan eksprimen...skang pun dah nmpak chubby...ok ape...:)

    **annaila pun sensitip susu formula...kne bg minum susu soya nursoy...setakat ni okey la...pernah gak try bg isommil tu tp die tak bape suke...tp klu die dapat susu mama die ni, lg die suke....hahaha...mama nye tak bape nk gigih ngepam dah...:p**

    ReplyDelete
  9. good info pasal susu..stkt nie daaliyaa tak campur lg..tp kalu la satu hari nnt dia kne minum susu fm nie, sy dh standby susu dumex jer..hihihi,,tp tu pun kalu sesuai utk dia..

    ReplyDelete
  10. bby sy bg susu fm asas lembu jer kembung..skg minum susu fm kambing...alhamdulillah ok tp x larat nk beli tin kecik dh rm47 minum lak 3 hari jer...susu bebelac ni mmg bby x kembung langsung ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far mase dia minum tu oke, mmg tak kembung lgsg.. tp skrg dia minum dulac dah.. hihi.

      Delete
    2. aznee nak tanya susu fm kambing jenama apa yer...

      Delete
  11. Baby sy memg sejak putus bf sy bg bebelac..so far dia sgt ok n cergas..da 3 bln pki susu ni...susu ni ade jual kt tesco.giant.jusco.n thestore.

    ReplyDelete
  12. Anak saya baru 9 bulan..susu ala yg sesuai..kongsi skt di blog sy..http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. https://www.facebook.com/Nasihat-Ummi-922665331102442/timeline/..boleh try susu tambahan ni.susu MOEDER bagus sgt.

    ReplyDelete
  14. Slm..saya nak tanya..saya baru beli mamex gold..tapi bau dia memang kurang enak sikit yer..saya jadi ragu2 pulak nak bagi anak..dah bagi sekali tapi stop sebab bau dia..puan pernah guna susu maex gold..harap dapat kongsi..memang susu ni bau camtu ke..risau pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.. seingat saya 3 tahun yg lepas saya bagi susu mamex gold ni tima anak baru lahir.. takde pulak bau yang pelik.. ok je macam susu biasa.dah check tarikh expired? kalau lama lagi inshaaAllah takde pape..

      Delete
  15. Kami pun bereksperimen bagi FM kat baby kami since 1 bulan lagi. Wife bukannya taknak BF tapi BM semakin merundum. 1st time bagi FM S26, then wife bagi Karihome. Baby kami kdg2 minum tak abis membazir FM, baby prefer BM mama dia lagi. Kat umah pengasuh, baby kami pun kurang nak minum FM. Kami pun tukar ke Dutch Baby, senang nak maintain harga pun lebih murah dan jimat. Baby pun boleh terima Dutch Baby. Beli kat Speedmart bawah RM 30 untuk 1 kg. Survey kat 11street dengan kupon RM 50.90 untuk 2 pack x 1 kg dengan guna kupon diskaun dan kupon shipping. Lebih jimat dan berbaloi.

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016