Wednesday, July 25, 2012

menjaga luka episiotomi @ bersalin

ngeri rase bila ingat balik saat-saat kene jahit lepas bersalin tu kan..
dulu masa anak dara asik terpikir cemane la rupa kene gunting, jahit tu semua..
langsung tak dapat bayang..
bila sendiri dah bersalin, semua tu pengalaman yang agak menyakitkan laa :P



ciknaa bersalin normal..tapi vacuum episiotomi..
sebelum doctor sedut kepala baby tu dia zaaaaapppp..gunting dulu.
tak rasa kott masa tu.. cmfirm r dia bius dulu..
memang tak rasa ape-ape..
cuma masa doctor jahit tu..fuihhh!! bergegar jugak la peha ni menahan ngilu..
doctor cakap dia jahit 3lapisan..memang sampai punggung la kottt.. ;))
kalau rasa sakit bagitau,nanti dia akan tambah ubat bius tu..
tapi ciknaa tahankan aje, sebab orang cakap kesan bius yang banyak boleh buat luke lambat baik..




disebabkan luke tu agak susah untuk dijaga, 2 minggu pertama suami ciknaa yang sapu ubat tiap-hari.
dia akan bersihkan luka dulu,baru sapu ubat..
ciknaa ada pakai jelly gamat tu, elok..rasa cool je.


antara cara menjaga luka episiotomi cara ciknaa:


* luka mesti dicuci & sapu ubat setiap hari. [ciknaa buat 2x sehari, lepas mandi pagi & petang]
* rendamkan punggung dalam air garam [ciknaa tak buat yang ni, tak sempat]
* jalan paling slow yang boleh..sebab luka boleh terbuka balik [haha.. rasa nya ciknaa ritu, semut pun lagi laju kott]
* 2minggu pertama, mesti abiskan ubat yang doctor bagi lepas bersalin tu.. [kalau lambat je makan, sure kat tempat luke tu rase ngilu & sakit yang amat sangat]
* pad @ tuala wanita sentiasa kerap ditukar bila dah mula 'berat'. terutama setiap kali buang air untuk mengelak jangkitan kuman pada luka. [pad rasa beratus kot sepanjang dalam pantang tu..huhu]



sebenarnya banyak lagi tapi kene terjah blog drzubaidi.com. lebih terperinci..

12 comments:

  1. sy pun kena jahi banyak sgt..:-(
    sbb baby besar...

    ReplyDelete
  2. sy alhadulillah jhit ckit.. pastu xlme rse skit n ngilu 2.. cume pdih sbb kne air..

    ReplyDelete
  3. ekin x kene jahi byk
    kejap je jahitan dah baik
    lepas 2 minggu dah boleh lari
    hahahahahha
    sesuke hati je

    ReplyDelete
  4. sy pn normal gak hr tu... time gunting x rase sgt, time jahit tu perit gak la, asik terkepit2 je peha, huhu
    seminggu je kot rase ngilu, pastu xde dah. ubat luka yg hosp bg tu sekali je suami letakkan, die x berani tgk katenye, hoho sudahnye letak ubat tu kat pad je.
    skrg ni dok letak manjakani je kt luka jahitan tu.. bile cebok cam terasa je ade lg benang x tanggal lg, hewhew

    ReplyDelete
  5. xpnh kna jahit ag..hik3..tp pnh tgok org lain kena jahit time practical nursing dulu.dgr bnyi gnting je dh ngilu.fobia gak la..bila time doc ready je nk gnting, cpt2 kuar.xsngup nk tgok...hrp2 time bsalin nnti xda la truk sgt kna gnting...

    ReplyDelete
  6. adddddoooiiii!!! nampak sangat menyakitkan ! YA Allah mudah2an dipermudahkan yana nak bersalin nanti
    Terima kasih share info Cik Naa

    ReplyDelete
  7. ngeri tengok walaupon tu bukan betul..!! aty tak dapat bayangkan..huhu..aty beranak c-zer..luker kat perut tu lagi ngeri biler aty belek...sampai sekarang kekadang ley rase denyut2 [pelan jer ar]..:)

    ReplyDelete
  8. sy ceazer ari tu...xsakit kat situ...
    sakit kat tempat belah...hehehe...

    msti ngilu kan...sy kat tempat belah pun,kalo time ngilu dtg...aiyoooo blh terlompat tau..hehehe...

    ReplyDelete
  9. peh. ngerinye gambar hahahha.. saya x kena epi. koyak sendiri huhuh.. xleh bayang macamana rabaknye kat bwh tu iskk.. tak penah tgk pun luka. sebab gerun. hubby laaaagi gerun kihkihkih.. tp itu dulu. skrg dah 4 bulan elbih dah ok dah hehehehe... tapi still ngeri nak tengok erkkk....

    ReplyDelete
  10. Lau benang tak tanggal lg cmne? Bru hbis pantang..dh la hospital tak bg ubat cuci luka..still sakit lg..

    ReplyDelete
  11. sy pun kena vacum n epy...huhu lambat jugak baik lukanya ..siap ade gapping pulak ..anak 1st pulak tu adoiii..pengalamannn huhu

    ReplyDelete
  12. saya pun byk kena jahit. dah la vacum , epi lagi..Alhamdulillah seminggu dah sembuh luka. saya ingat seminggu tu dah lama..huhuu

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016