Wednesday, July 18, 2012

hari-hari kembung..

 dia suka macam ni kalau perut masuk angin



alahai anak mama..
pagi tadi bangun lambat..
kesian kene angkat masuk kereta tengah2 lena tu :(
masuk kereta dah tak mau sambung tido lagi..
diam.. tapi dahi berkerut2 macam orang ada masalah kewangan di hujung bulan..
 ngeeee :))
mama tegur dia pun taknak respon..
pandangan kosong je..
hm..


sebenarnya razin mikhaill ni ada masalah kembung dari dalam pantang lagi.
memula hospital bagi dia susu mamel gold..
[ok, ciknaa mmg tak fully BF..sebabnya miss N sebelah tenggelam. baby razin tanak.
down gile masa tu.. terpaksa pam pastu bagi pakai botol..]
lepas tu ciknaa tukar anmum..
kembung makin teruk..tukar susu lagi.
isomil soya.. ok. macam serasi...
sekarang dah mula balik..


ramai orang suggest susu NAN tu..
ciknaa dah beli. tapi belum bagi lagi sebab kat rumah pengasuh masih banyak stok susu isomil.
tapi ada orang cakap susu badan tak boleh campur2 bagi dengan FM..
mesti kembung perut dia..
ciknaa abis jaga makan dah taknak dia kembung perut..
tapi menten je..
razin ni pulak bukan jenis melalak kalau dia sakit..
jari dia luka masa potong kuku pun dia senyum je.
itu yang buat ciknaa kesian sangat..


ada yang tau tak kenapa baby kerap sangat kembung?
ada suggestion pape tak?
ciknaa dah guna minyak yuyi, minyak telon..
tuam dengan air panas..
tapi esok nye mesti kembung lagi.. :(

12 comments:

  1. hi ciknaa, isomil tu soya kan? soya tu kembong tak? cer try check dulu. pastu kalo boleh biarkan baby tido meniarap supaya kurang kempbong, bila meniarap angin dalam perot akan senang keluar..cer try dulu!

    ReplyDelete
  2. baiknya dia.. :)
    kena try n error kot susu tu..mana yg sesuai untuk dia..
    naa pun kena jaga makan jugak.. :)

    ReplyDelete
  3. siannya dia . akak still pakai barut lg x???takut jgk x pakai barut bb kenbung. dulu umairah ira bg anmun tp anmum bb x tahan sbb berak keras n kembung...lastlast pilihan terakhir susu ialah dumex..tu je rasi.kalau akak nak try susu br try beli paket kecik xdew rugi kalau bb x tahan

    ReplyDelete
  4. sian kan kalo baby kembung. baby sy pun kembung teruk ms dlm pantang. tp skrg dh xde kembung. doc ckp dia alah lactose dlm susu ibu. sy try beli susu yg free lactose, similac LF. stkt ni ok. lg satu, selalu buat anti-colic massage. kt youtube ada. sy bila buat, baby kentut2 je.. lena tido dia..

    ReplyDelete
  5. ciannya baby razin selalu kembung perut ...

    ReplyDelete
  6. alahai kesiannye razin, anak sy jarang kembung, asyik kentut je..hehe. dia minum anmum ok, cuma membuang tu 2-3 hari sekali, anak sy pun campur jgk bf dgn formula.

    ReplyDelete
  7. bb su xkembung da skang..tapi berak keras sikit..

    ReplyDelete
  8. bb su xkembung da skang..tapi berak keras sikit..

    ReplyDelete
  9. anak anis pun kembung gak...suma susu die mnum, msti kembung...ada org ptua soh beli NAN gak..sama mcm cikna..susu sblum ni msh byk...mybe anak kita xjmpa lg susu yg ssuai ngn drg...

    ReplyDelete
  10. qaleef dulu pon selalu kembung..menangis2 terangkat kaki...memang kesian sangat... lepas tu atas nasihat dokter...aty tak akan biarkan perut aty kosong biler nak susukan anak..ley effect gak tu..aty usaha gak sendawakan die selepas jer die lepas susu..even die ngah tido sekalipon...dan kalau tak mo kejut..aty meniarapkan die..die ley sendawa atau kentut2 keluarkan angin..sebab dada die ditekan..:)

    ReplyDelete
  11. owhh..sama mcm anak sy...kuat sgt kembong...hehehe...

    anak sy pun cmpur susu formula...anmum la...

    sy selalu urut perut anak mengikut arah jam guna minyak but but dari hpa....

    normallah baby kembung perut...nanti dah 4 bln okeyy sendiri..hehehe....

    nnti try massage anak...leh blajor kat youtube...anak pun relaks je..

    smile...

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016