GOOGLE Adsense

Tuesday, June 19, 2012

dilema : anak baru nak masuk 2bulan, disuruh makan nestum




hari ni mood tak berapa baik..
baru je balik dari umah mertua..
mak mertua cakap jangan kasi anak makan nestum..
dah ada kes baby tu tak hadam bijian nestum yang dibagi makan..
nestum tu tak hancur dan duduk je dalam usus baby tu..
logik sgt, sebab baby kecik lagi..
usus sangat lembut.. cemane nak terima makanan mcm tu kan?



balik umah makcik, dorang sibuk suruh bagi makan nestum..
dia cakap baby razin kecik..
badan takmo naik2..
ciknaa tak kisah pun anak ciknaa tak bambam mcm anak orang lain..
asalkan dia sihat, tak melalak 24jam, tak meragam. itu kira alhamdulillah..
ciknaa tau sebelah suami mcmn..
mak mertua sendiri dah bagitau anak2 dia smua kecik2..
bila dah masuk sekolah baru berisi..
so ciknaa tak kisah la kan..



skrg ni makcik2 dia bising suruh bagi baby razin makan dah...
mane boleh! baby razin hari ni baru je 58 hari..
tak geram ke? anak kita, biar la kita yang tentukan..
dorang cakap pe, alaa..orang dulu2 bagi anak makan dalam pantang lagi..
masak nasi lembik2 bagi makan, sumbat nestum..
rendam biskut..
ok, tu anak yu oke! not my baby..
ciknaa tau anak ciknaa mcmn..
paling penting, ciknaa tau jaga anak sendiri..
bila bagi susu lebih sikit pun perut dia dah tak tahan..
terus muntah berlabak2.. sampai keluar ikut hidung..
tak kesian ke? tetiba pulak nak bagi nestum... huh!



dah luahkan kat suami tadi..
dia cakap tak payah..nanti bila dorang cakap, diamkan aje..
jangan dilayan.. sakit hati bila orang terlalu memaksa..

p/s: nekad xnak bagi makan pape selagi umur dia tak cecah 6bulan..

14 comments:

  1. jangan bagi tau cik naa. tak elok sbb usus baby belum berkembang sepenuhnya.sy memang pantang betul org2 yg sibuk ni.nak sangat,pegi lah mengandung dan bagi nestum kat anak dia sendiri..isk

    ReplyDelete
  2. btul 2...
    bile tgk bby kecik n bdn naik byk... suh bg mkn nestum mkn nasi lmbik..
    aduhaiii.. serius mmg sedey n xleh ditahan2 rse kebengangan..

    ReplyDelete
  3. jgn bagi..biar apa org nak kata.
    sedih bila tgok baby kecik2 dah diberi minum air nescafe la, makan roti lah, biskut rendam la..

    ReplyDelete
  4. bio betik nih ciknaa? jgn lah kasi awal2 lagi. cukup jer bagi susu dulu. mommy cha nih mikha dah nearly 6mons baru kasi rase2 kalo tak..tak berani ngeriii!

    ReplyDelete
  5. jiran2 su kat cni pun asyik tya baby dah bg mkn ke belum..menyampah betul

    ReplyDelete
  6. jiran2 su kat cni pun asyik tya baby dah bg mkn ke belum..menyampah betul

    ReplyDelete
  7. x pe..cukup mase nnt die membesar la...kecik bukan la masalah besar kalau baby sihat..ok la tu...anak buah tu elok je...6 bulan baru mkn nestum..kecik pon kecik..2 bulan ni susu dulu kakak riny bagi..

    ReplyDelete
  8. sabar ciknaa..sye pn pnh jd gini gak...di suh mkn nestm, sebab ktanya bdn lembik, x kejap..siap belikn lg..sy ye kan je..padahal sy tipu2 mskkn nestum dlm susu..huhu..nk jg hati la katakan..time 2 hadif 2 bln lebey..

    ReplyDelete
  9. baby 2 bulan mmg xley makan solid foods lagi. Ciknaa sabaq ok..buat pekak je.Bagi Razin minum susu mama yg sedap je dulu :D

    ReplyDelete
  10. tak lah awak, nanti nk menaggungnya awak, bukan orang2 yang ckap tu, diaorang tahu cakp ja nanti jadi apa2 kita balik di salah kan ^_^

    ReplyDelete
  11. jangan...cik naa..buat xtau je...huhu...baby razin kecik lg...xpe dia kecik pun..janji sihat..

    ReplyDelete
  12. serius? baru 58 ari kowt. biar la kecik, janji sihat walafiat. sibuk jerr dorang tu. len kali, bila dorang suruh, awak diam je.buat tak tau. kalo dorang insist jugak, cakap la baby awak kecik lagi, x perlu nestum suma. sabar ya.. orang keliling memang suka jadi penasihat tak bertauliah

    ReplyDelete
  13. perut baby 4 bulan pon hanye sebesar perut burung puyuh..inikan pulak baru 2 bulan..buat tak tau jer..derang tu kolot..hah..kene sejebik...huhu..geram jer bace bende2 macam ni..zaman sekarang pendedahan dah banyak pon masih tak paham lagi bende2 macam ni kan..hurrmm...

    ReplyDelete
  14. jangan kasi sbb nurul ada baca kalu kasi makan selain dr susu kat baby nnt bila besar akan ada masalah kat usus dia.. mertua nrul pn sama, tp nurul buat dek jer.. anak nurul pn kecik tp nurul kasi susu yg ada kasiat lebih ckit la selain susu ibu.. skarng mambesar oky jer.. org tua nie lain, dia nak samakan ngan zaman diorg dulu.. siap ckap lagi anak dia kasi nestum masa dalam pantang, xde sakit perut pn.. sihat sampai skrg.. adoiii, lain budak lain penerimaan.. susu kalu xleh terima pendapat kita.. anak kita biar la ikut cara jagaan kita.. kalu x sampai bila2 kita xpndai jaga anak kalu nak harapkan mak n mertua jer..

    p/s: oppss komen mcm dlam blog sndiri plk, panjang2 gini

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016