GOOGLE Adsense

Thursday, May 17, 2012

pengalaman berpantang versi mama razin

berpantang.. 44 hari mulai hari pertama baby dilahirkan..
tapi disebabkan razin mikhaill lahir tengahmalam, ciknaa kira hari pertama pantang keesokkan hari nya..
hari pertama balik rumah, semua orang layan ciknaa macam bidadari je.. hihi [syok!]
ciknaa pantang umah mertua kat johor.. [jawa you..]
semua orang tak kira makcik, pakcik semua ambik berat pasal ciknaa & baby..
dari mula keluar dari labour room, ciknaa diajar cara jalan yang paling slow..
kaki kene kepit serapat yang boleh.. jalan dengan kelajuan yang paling minima..
ciknaa bersalin vacuum, jadi koyak tu tak banyak sangat sebab doctor gunting..
ada la dalam 3-4cm je.. tapi sakit nya sampai nak duduk tu susah..



razin & mama beliau.. takde mekap ye.. natural gitu :)



minggu pertama sangat mencabar emosi ciknaa..
dahla sakit luka tu menyebabkan susah nak bergerak..
lepas tu tak cukup  tidur..tak cukup rehat.. [semua orang bersalin pun rasa camni]
rasa macam setiap masa pening je..kepala jadi berat..
haa..yang ni orang tua suruh pakai pilis..yang tepek kat dahi tu..
baru ciknaa faham kenapa orang dalam pantang ada tampal2 kat dahi..
tujuan nya ta bagi darah putih naik kepala..
bila dah naik kepala,yang boleh jadi meroyan...huh! seram2...
ciknaa alah pada pilis tu..kulit dahi nipis kot..bila pakai terus mcm melecet kulit..
jadi setiap masa ciknaa akan sapu balm panas/minyak cap kapak/vicks je kat dahi..
kalau tak, memang kepala berat aje..



ape lagi ea dalam pantang?
rutin harian.. haa.. ciknaa bangun pagi lambat sikit..
sebab biasa baby razin lepas pukul6 baru dia tidur..jadi ciknaa mengantok..
kebiasaan nya area 8.30 ciknaa baru bangun, kemas tempat tidur..
1st sekali panaskan tungku moden tu dulu.. sebab mak ciknaa cakap pagi2 sejuk.
rahim akan cepat mengecut time ni..jadi elok sangat la bertungku..
lepas siap, ciknaa akan bangun & cuci muka berus gigi, then sarapan..
sarapan takde lain la.. air milo panas/horlick.. roti/biskut krim ping pong tu haa..
lain-lain sorry laa..hehe.
lepas sarapan, tunggu matahari panas dulu baru boleh mandi.
sementara tu tengok la baby razin dimandikan nenek dia..
minggu pertama-ke2 je ciknaa mandi pakai air panas..masuk minggu ke3 air paip sejuk aje..
puas sikit..tapi tengik keadaan jugak, kalau hari nampak mendung je, mandi air panas..
sebab ciknaa dah kene bentan, sebab mandi air sejuk pagi2 buta sebab nak pegi klinik..
fuh! menggigil2 sampai biru..suami ciknaa pun naik cuak tengok.. [serik dah]



masuk je tengahari, makan time..
menu orang pantang versi orang johor ni bening-bening je.. [singgang tanpa kunyit, tempe masak air]
ikan caru bakar, sayur satu-satunya cuma sawi jepun tu aje..
ikan bilis goreng.. sup kentang pun ada..
memang takde cili langsung..lepas 20 hari baru makan pedas sikit-sikit..
hari ke10 ciknaa dah nangis tersedu-sedu..
mana tak nya malam tu nak makan..dah ada 1 lauk je tempe masak air asam..
tengah panaskan lauk tu tibe2 je lalat masuk.. terus down..
cakap ngan suami, dia cakap takpe la abang gorengkan ikan bilis ea..
ciknaa taknak.. dah sebak gile dah weh.. selera terus mati..
nangis, nangis terus tersedu2..dah kene peluk time tu..nasib takde orang nampak..hehe :))
memang emosi sangat sensitip time mengandung sampai la pantang..dahla pantang ngan mertua,
terus teringat mak sendiri.. :(



petang, sebelum maghrib dah kena mandi siap-siap..
lepas siap mandi,makan malam.. malam sure selera dah takde..
bila malam, selagi baby razin tak tidur,ciknaa tak boleh nak tidur..
mula-mula tiap jam dia bangun..berak rasa nya setiap 2jam..
bayangkan la 23hari razin dah abiskan 2pek pampers pet-pet 64 keping tu..
128 keping dalam masa 23 hari.. dasyat.. berak banyak sangat..
sekarang ni pun dah pek yang ke 3.. dah mula kurang berak..
oh, jimat la sikit duit papa kamu wahai razin.. hehe.







dalam pantang, sangat memerlukan kesabaran suami..
pengorbanan suami ciknaa memang tak dapat dinafikan..
dia akan pimpin ciknaa setiap kali nk mandi,pegi toilet pun dia akan tunggu depan pintu..
lepas mandi, dia akan jadi doctor ciknaa..tengok & cucikan luke, sapu ubat..
dia jugak yg akan bersihkan semua pakaian ciknaa.. terurama yg kene darah tu..
dia jugak yg bertanggungjawab cuci & tanam uri lepas ciknaa bersalin..
bila tengah malam,baby nangis ciknaa kejutkan dia..alhamdulillah dia tak merungut..

8 comments:

  1. pengalaman bpantang mcm2 kn..

    ciknaa ttp comel..
    kite msih malu nk buh pic sndri..kui2...

    ReplyDelete
  2. terjumpa info ni, pasal berpantang selepas bersalin … sharing is caring :) - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

    ReplyDelete
  3. cikna boleh mkn ikan cencaru ke..ms bpntg dlu xleh mkn, coz pas mkn bdn rsa seram sjuk je..mkn la sup lobak putih,tuk bykkan susu..=)

    ReplyDelete
  4. dah ade baby selamat berjaga malam ye wahai mama :)

    ReplyDelete
  5. pastikan segala ptg larg tu diikuti utk 44 hari sgt2 ptg untuk diri sendiri tau! take care...

    ReplyDelete
  6. Pantang cara orang jawa memang macam tu..tp kalu kita ikut, nant luka kite cepat baik and badan segar..

    Selamat berpantang..

    ReplyDelete
  7. ciknaa: sama la kita. luka tak besar pon sbb vakum. tp susahnya nak duduk. vee baru masuk minggu kedua. still rasa sakit nak duduk, tapi dah kurg sakit la. then family in law pelik nape vee sakit. sbb my SIL dlu tak sakit pon. huhuhu

    ReplyDelete
  8. best kan dapat baby? semoga menjadi anak soleh :)

    ReplyDelete

nasi lemak ikan kerisi,
nanti singgah komen la lagi (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016