GOOGLE Adsense

Friday, March 30, 2012

tungku moden vs tungku besi

dah dekat2 nak beranak ni cite hal pantang jela ek..
pasal barang baby rasa mcm semua dah ada..
bab jamu2 ciknaa memang lepas tangan 100%..
part tu MIL dah prepare kat kampung..
dorang dah order segala mcm jamu..


yang jadi masalah pada ciknaa skrg ni pasal bertungku..
belah mak sendiri kat pahang, berpantang tanpa batu tungku adalah mustahil..
ingatkan semua tempat camtu..
tapi last week balik kampung suami bukak cerita pasal bertungku..
baru tau, rupa nya MIL & adik2 ipar dia semua tak guna batu tu..
dorang just pakai iron aje.. panaskan iron, alas kain then tekap kat badan..
errrr.. mcm tu ke? ciknaa rasa mcm pelik je dengar..


bila balik kl, call mak. mengadu ngan dia cemana ni mak?
dorang punya cara tak sama cam kite..
naa rasa mcm xbest je pakai iron tu sbb tak berat..
mcm tak berpantang je kalau tak pakai batu tungku..
ermm.. takut nanti kite pandai2 nak pakai batu tungku, dorang tarik muka pulak..
taknak laa camtu.. tak syokk la kan?


mak cakap, takpe..
beli je batu tungku besi tu..
mintak tolong epul panaskan kejap pastu pakai..
seminggu pertama je mintak tolong..
lepas tu awak dah kuat sikit, bakar la batu tu sendiri..
jangan manjakan diri sangat.. ingat, badan tu nak guna lama..


serius, ciknaa sedih sangat.. :(
ingatkan bertungku ni memang amalan orang melayu sepenuh nya..
tapi ciknaa silap.. tak semua orang amalkan cara ni..
so, ciknaa jumpa tungku moden jual masa keluar lunch tadi..
25 ringgit je. memang plan nk beli, sebab ada masa badan byk angin..
pakai benda ni kt belakang badan pun sedap..



tungku moden : pakai letrik je..


tungku besi : masih mencari lagi.



apa2 pun, bila dah berada umah MIL, pandai2 la bawak diri, jaga diri sendiri. even kadang2 cara kita tu tak sama dengan cara dorang.. hope, dorang tak 'kondem' or tarik muka bila ciknaa masih guna cara ni untuk berpantang.. InsyaAllah.. semoga Allah permudahkan segala nya.. aminn..

11 comments:

  1. sy baru dpt tadi tungku besi tu.. berat ooo 2kg... beli kt mumdreams.com. smlm buat payment, hari ni dapat dah.. 45rgt +6rgt postage.. hehe

    ReplyDelete
  2. cik.naa : mcm seram je nak bertungku pakai iron.. hehe. tp ok gak, 2 dlm 1. alas dengan baju kerja hubby. sambil bertungku sambil iron baju.. muahahaha :D

    betul2,tungku besi tu ade jual kat mumdreams.com. kat butik dia pun ade :)

    ReplyDelete
  3. liyana: mahal jugak ea.. tp skrg ni sume benda mahal. nk murah rembat batu sungai jela.. tihihi.


    wawa:muahahaha. idea bernas! bdn pns, baju hubby pn siap iron.. tula, plan nk g cari jugak ni. beli 1.

    ReplyDelete
  4. hii..am silent reader here..better u baca review ni pasal tungku moden.agak menakutkan jgk la

    http://fiezwan-syakil.blogspot.com/2011/09/bahaya-penggunaan-tungku-moden-kisah.html

    ReplyDelete
  5. dear. cek up real experiences blogger guna tungku moden : http://fiezwan-syakil.blogspot.com/2011/09/bahaya-penggunaan-tungku-moden-kisah.html.

    ngeri lah.. huhu

    ReplyDelete
  6. seriously saya tak tau pun nak bertungku ni kena guna batu sungai ke besi ke ape ke. sebab tengok adik bersalin tak de bertungku apa pun, xtau la kot tukang urut ada bawak tungku sendiri. for me, saya just beli tungku herba je. tak berat tapi ada khasiat herbanya.

    ReplyDelete
  7. p.thalha: xjumpa plak entry tu. cari jugak td. bahaya cemane ea? tak pernah plak dgr..


    nadt: tak semua org kot guna cara ni. tp family sy sbelah phg mmg pakai batu sungai. elok utk naikkan peranakan. tp skrg mcm2 cara dah.. terpulang pd kita nak berpantang mcmn..

    ReplyDelete
  8. betul..care orang tak sama kekadang ngan care kite..meamng serbe salah lelagi melibatkan kuarge mertua kan..hurrmm..tak per ar..cik naa buat yang mane cik naa tau dan biase buat.. pakai iron memang macam tak besh jer bunyiknyer..hurrmm...aty vote for batu besi tu..:)

    ReplyDelete
  9. aty: btl3.. nk menjaga hati org lagi2 mertua ni bukan benda yg senang. lg pulak kite brpantang ngan dia. tula,pes time dgr pakai iron.. hihi. tu cara dorang kan.. btl3, tungku pakai batu besi tu jgak yg jadi pilihan hati :)

    ReplyDelete
  10. nadia: yeke? jap2 nak usha..

    ReplyDelete
  11. pakai batu je dik.. ada terbaca dulu org tu guna tungku letrik, pastu kena baby,huhu. so hati2 ye :)

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016