Saturday, January 28, 2012

injection kancing gigi





Sepatut nya smlm punya update..
Tapi arini baru nak keluar.. tgn bengkak lepas kene cucuk. :'(
Semalam check up utk 6 bulan..
Doctor ckp last check up monthly punye.. next, dtg 2 minggu sekali..
Owoss.. baru tau lepas 28 weeks, mmg semakin kerap check up..
Lagi 1, ciknaa perasan, doctor makin detail.. segala2 dia nak check.. fuuhh.. [tp best!]
Rasa dihargai gitew.. hehe.



'Apa rasa kene cucuk kancing gigi tu haa?'
Itu la dalam kepala sepanjang beberapa hari nak pegi klinik..
Smua orang yg penah peknen ciknaa soal selidik..
Ada yg cakap kebas..sakit sgt la bagai..
Sendiri pegi smlm baru rase..



Dos pertama.. [semalam]
Dos kedua taktau la bila..
Mcm biasa dia sapu ape benda yg busuk tu.. alkohol ea..
Pastu dia picit kulit lengan yg nak dicucuk tu..
Masa dia start inject tu biasa aje.. time dia push ubat tu masuk badan kite..
PERGGGHHGH...!!
Terpejam jugak la mata nahan sakit..
Takmo jatuhkan air mata.. malu. sbb yg cucuk tu nurse lelaki..
Tak macho la nanti ciknaa nangis depan dia.. ehehehe..



Pastu rasa biasa aje..
Drive balik ofis.. takde la sampai tak boleh nak drive..
Tapi upe nye kejap je..
Balik umah semalam, rase berdenyut2 je lengan ni..
Sampai sekarang ni sakit dia masih rasa..
Tak boleh sentuh langsung kat tempat injection tu..



p/s: ada tak mommy2 yang tau utk apa injection kancing gigi ni ek? smlm tak teringat pulak nak tanye kat doctor..

12 comments:

  1. ekin bulan depan bru kene.....
    huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  2. huhu, x lame lg kena la ni, waa takut2

    ReplyDelete
  3. ck next visit ni kena la suntikan tu..ramai mommies kata kebas n sakit..hu3..dulu2 time kena inject BCG darjah 6 tak de la sakit sgt cmtu kan..

    ReplyDelete
  4. saya pun baru kena injet kelmarin. takde plak rasa sakit cuma lenguh2 je. nurse kata suntikan kancing gigi ni untuk elak jangkitan kuman selepas bersalin. kalau tak suntik ni, kuman mudah jangkit pada luka ibu atau pada luka tali pusat baby dan boleh menyebabkan infection seperti bernanah dan lambat sembuh.

    ReplyDelete
  5. kebas nanti ley samapi 4-5 hari..saye dah injet yang ke-2..tapi pelik..rase ok jer..kebas lengan cume sehari jer..:) yg fes tu teruk...

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. epatutnye semalam wawa dpt injection tu tp xsempat. dah ptg sgt. nurse pun dah kemas vaksin. so lagi 2 minggu la jawabnye..

    hurmnn... rasa dia sakit eh..?? aiyooo.cuak la pulak :p

    ReplyDelete
  8. wawawawawa takut la plak. nx week sy kena jugk 1st dose. lama dh xkena cucuk ni. hehe

    ReplyDelete
  9. sy dh kena jugak.tp barus sekali,.lenguh tangan!nurse siap kata kalo org yg x tahan ada yg smpai demam.tp nasib baik la sy x demam.sy blom checkup lagi utk 28 weeks ni.huhu.mmg org kata makin kerap gi klinik bila dh 28 weeks

    ReplyDelete
  10. su dua kali kn cucuk.yg kedua br rase sengal dan bengkak

    ReplyDelete
  11. i dh dua kali kan cucuk...yg 1st tu mmg rasa kebas, yg 2nd tu mcm x kebas sgt pon...hehe

    doc ckp suntikan ni nk elakkan dpt penyakit "kancing gigi" yg disebabkn virus especially kat baby

    ReplyDelete
  12. kebas jugak tangan ni bila kene inject kancing gigi.. tapi utk kesihatan mommy dan baby, bertahan je..

    ReplyDelete

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016