GOOGLE Adsense

Wednesday, August 10, 2011

tips merahkan inai di jari

2 bulan sudah kami kawen.. alhamdulillah, Allah makbulkan doa kami untuk disatukan. syukur jugak kami berjaya tempuhi macam2 dugaan masa nak nikah dulu. sob..sob..eh, takmo ingat lagi la. sume tu dah berlalu pun. n now, kami nak bina rumahtangga yg bahagia, insyaallah..

hm..bila ingat balik masa nak kawen tu macam2 nak buat. n yg paling seronok bila orang pakaikan inai kita tau.wahhhhhh... rasa macam permaisuri tau..ngeh3.. maunye tidak. pakaikan inai ni kan rumit. susah nak bangun, duduk, nk p toilet, nk makan pun orang suapkan tau! walaweh, syok bangat.. kihkihkih..


ciknaa dah pakai inai 2 hari sebelum w-day, iaitu hari khamis malam. w-day hari sabtu.tapi ntah apa masalah nye, inai tak jadi taw..maksudnye tak merah laa..hati dah mula sedih. sebab ada orang cakap kalo inai merah, suami sayang.. terus down :(


hari jumaat dah makin ramai orang datang umah nak tolong2 kan..kalo orang johor cakap rewang la. nenek sedara ciknaa tegur. 'eh! apsal inai awak tak merah na? tak boleh jadi ni.. sok dah majlis.kene buat lagi inai tu selapis 2. baru naik seri.nanti tok bawak inai kat umah tu. dengan limau sekali.ish budak ni'  haa..amik kau. dah kene bebel kan? dalam hati lega sebab ada org nak tolong. hehe.


malam tu dia betul2 bawak inai. gile banyak! mcm pengantin nye 5 orang..huhu. ciknaa dipakaikan inai start pukul 11 sampai 2 pagi je. sebab daun inai tu betul2 cepat merah.. tak caye? 



merah giless kan? hehe.



bukti : inai tu dh tenggelam dalam baju merah =)



hari ke 6 lepas w-day : masih merah.



hari ke 4 lepas w-day


tips untuk merahkan inai di jari : 


*tumbuk atau blender je inai tu. tapi elok tumbuk sebab xhancur sgt.
*tambahkan nasi untuk bagi lekat inai tu kat jari.
*pakai pelekat (salotep) jenis kertas untuk bagi kemaskan inai tersebut.
*inai ditumbuk bersama gambir. (ini paling menjadi utk merahkan inai)
*setiap setengah jam selepas pakai inai, titiskan perahan limau nipis kat inai tu.


ciknaa says: kalo nak pakai inai tu make sure pegi toilet dulu naaaaaaaa.. buang segala isi perut yg ada.. lepas tu anda tidak akan dibenarkan membuat apa2.mak ciknaa melarang keras sebab bila berjalan, akan mengotorkan lantai nya..hihi. kalo lapar plak, memang akan ada orang suapkan. huhu. suke nye! rasa mcm nak kawen lagi la.. =)

No comments:

Post a Comment

ciknaa hargai komen yu ols :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Mama Double RM
Designed by UMIESUEstudio 2016